Twitter de preek?

twitteren2

Met grote regelmaat spreek ik op zondag mensen die geen idee hebben waar de preek over ging.

Was de presentatie slecht? Nee. Helemaal niet.

Was de taal te moeilijk? Nee. De prediker deed zijn uiterste best om begrijpelijk te spreken. Zijn zinnen waren kort en helder. Zijn spreektoon natuurlijk en aangenaam.

Had de prediker storende, afleidende gewoontes? Ook niet. Geen stopwoorden. Geen rare gebaren. Hij sprong niet druk heen en weer.

Gebruikte hij een rommelige uit veel te veel dia’s samengestelde PowerPoint? Nee. Stonden er per dia veel te veel woorden op? Nee. De PowerPoint neigde naar perfectie.

Was het geluid slecht? Nee. Het geluid was uitstekend.

Er waren geen storende factoren. Geen incidenten tijdens de preek. Geen jengelende kinderen door gebrek aan kinderdienstleiding.

Zat er te veel informatie in? Zelden. Ik heb eens in mijn aantekenboekje gekeken, dat ik als toehoorder bijhoud. Meestal is het probleem dat de informatie niet met elkaar samenhangt. Men wordt overgoten met een reeks minipreekjes.

De centrale gedachte ontbreekt.

Eigenlijk zou de kern van de preek na afloop getwitterd moeten kunnen worden. Een tweet mag maar 140 tekens omvatten. Als de preek daarin kan worden samengevat, is in de centrale gedachte tenminste helder.

Daar kan het dan niet aan liggen.

welkom

Een site over preken.
In kleine stukjes komen belangrijke vragen aan de orde:

 

  • Wat is preken?
  • Wat is een goede preek?
  • Kan iedereen preken?
  • Hoe moet je preken?
  • Hoe bereid je je voor?
  • Welke randverschijnselen zijn van belang?

 

Bladert u rustig door de site.

zoeken

alle artikelen

log in