Geweldig fijn?

 bedankt 8452d

 “Bedankt! Het was geweldig fijn.” Pompend werd de hand van de spreker gedrukt. Ik zag het van een afstandje verbaasd aan. Ik had een heel andere preek gehoord: een rommelig, saai en armoedig verhaal. Maar toen ik even later de spreker groette, zei ik dat niet. Zoiets doe je niet.

Wat zou er gebeurd zijn als ik het wel had gedaan? Zou de spreker dat hebben gewaardeerd? Zou hij zich aangevallen voelen? Dat laatste lijkt me waarschijnlijk.

Ik vroeg me af hoe de spreker naar huis ging. Tevreden? Hij had enkele mensen gesproken die het fijn vonden.

Het toont aan hoe eenzaam de positie is van een prediker. Hij staat er alleen voor. Hij staat alleen voor de zaal. Hoe zijn preek overkomt, blijft in nevelen gehuld. Hij moet er maar een slag naar slaan.

Wat zou hij veel kunnen leren van iemand die met hem de preek bespreekt. Maar dit is een delicaat terrein. De spreker kan zich snel bedreigd voelen en zich ingraven.

Daarom moet zo’n gesprek in een sfeer van veiligheid plaatsvinden. Het bespreken is geen aanval; het is ten dienst. Verder is de vraag of iedereen als gesprekspartner kan optreden. Ik denk het niet. Zinvol preekbespreken kan alleen als men de nodige kennis van zaken heeft en de vereiste fijngevoeligheid.

Op zoek dus!

welkom

Een site over preken.
In kleine stukjes komen belangrijke vragen aan de orde:

 

  • Wat is preken?
  • Wat is een goede preek?
  • Kan iedereen preken?
  • Hoe moet je preken?
  • Hoe bereid je je voor?
  • Welke randverschijnselen zijn van belang?

 

Bladert u rustig door de site.

zoeken

alle artikelen

log in